Ugrás a fő tartalomra

Karácsonyi szokások a világ különböző tájain

Sziasztok!
Egy hét és egy nap és itt a karácsony! (már november óta számolunk vissza, és ti?)
Úgyhogy a mai bejegyzésben körüljárjuk a kontinenseket, országokat és megnézzük hol, hogyan ünneplik a karácsonyt!

Szerintem kezdjük a Karácsonyfával. Miért állítunk fát, honnan ered ez az egész?
A német protestáns hagyományok szerint először Luther Márton állított Karácsonyfát a gyerekeinek, hozzánk mindez az osztrákok által jutott el. Egy grófnő volt az első hazánkban aki  Bécsből feldíszített fát hozatott, ezzel pedig nálunk is hagyományt teremtett.
Ma már a házakban, üzletekben és az utcán, vásárokon is állítanak fát.

Itthon a Jézuska hozza az ajándékokat és a fát, viszont ez nem mindenhol van így.
Engem az lepett meg leginkább hogy a finnek hogyan ünnepelnek. Templomba mennek, szaunába, halat esznek, gombát, salátát és mézeskalácsot, majd este temetőt látogatnak.
Brazíliában a Mikulást Papai Noelnek hívják, a menü pedig csirke és rizs általában, ezzel szemben Spanyolországban a három királyok gondoskodnak az ajándékokról januárban!
Olaszországban a sok cukisággal szemben egy csúnya boszorkány viszi az ajándékokat a gyerekeknek.
A németek nagyon szeretik dekorálni a házaikat, a Mikulás viszi az ajándékot délután pedig templomba mennek.


Ukrajnában a Fagy apó hozza a ajándékot, az ő segítője pedig Hópihe lány, Oroszországban pedig Bábuska jár házról-házra, aki lekésett a Megváltó születéséről!
Amerikában már december elején feldíszítik a fát, a házat és rengeteg fény díszit mindent. Szenteste a gyerekek felakasztják a zoknikat a kandallóra, tejet és sütit tesznek ki, a Mikulás pedig éjszaka bemászik a kéményen az ajándékokkal. Ezt amúgy számtalan karácsonyi filmben láthatjuk. :)
Az Egyesült Királyságban hasonlóan ünnepelnek, 24.-én jön a Mikulás, majd 25.-én ajándékoznak, 26.-án pedig családot látogatnak.
És ne feletkezzünk meg a fagyöngyről, ami ha jól olvastam innen ered ;)


Svédországban és Dániában koboldok tréfálkoznak az emberekkel, itt érdekesség még hogy a Karácsonyfát az egész család együtt vágja ki.
Ausztráliában karácsonykor van az egyik legmelegebb, így sokszor a parton fogyasztják el az ünnepi ebédet/vacsorát!

Nektek milyen szokásaitok vannak? Hol ünnepelnétek a legszívesebben a karácsonyt?

Puszi,
Sydney

Instagram: littlethingsrain

Források: 1. , 2. , 3.
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

YouTube csatornák amelyeket érdemes követni - I. rész

Halihó!
Üdv újra a blogon, köszi hogy ide kattintottál, azzal együtt hogy már lassan két hónapja inaktív a blogom.
Az igazság az hogy egy befejezett és két elkezdett bejegyzés van piszkozatban a bloggerben de nem voltak egyikkel sem igazán megelégedve, olyat pedig nem szeretnék közzétenni, nem látom sok értelmét.
Most viszont visszatértem, inkább nem ígérek semmit, ez a legjobb ígéret!
Köszönöm ha ide kattintottál, jó olvasást, nézelődést!

Ma olyan YouTube csatornákat szeretnék nektek mutatni amelyek olyan tartalmat osztanak meg hogy úgy láttam/gondoltam, ezeket nektek is ismernetek kell! Természetesen ha a te kedvenceid nem szerepelnek (legyen az bármilyen téma) akkor kommentben mindenképp oszd meg velünk! ;)

Jusuf
Jusuf aka Jasmine Svájcban él (((ha jól értelmeztem))), középiskolás, legfőbb témái pedig: vlogok, hogyan legyen produktívabb egy napod, instakép gyártás a barátaival, tippek tanuláshoz és egészséges életmódhoz és különböző outfit ötletek.
Már jó ideje követem ezt a lánykát…

Mit tegyél ha rossz kedved van?

Sziasztook!
Örülök hogy újra itt vagy, köszöntelek köreinkben! Ma egy kis segítős bejegyzést hoztam, vagy nem is tudom hogy nevezzem.
Ezek a tippek amiket megfogok veletek osztani mind olyan dolgokat tartalmaznak amiket én szoktam alkalmazni, nem garantált a 100%-os siker de egy próbát megérnek ;)
Vágjunk is bele!

Hallgass zenét!
Egy kis pontosítás, hallgasd a kedvenc zenéid! Azokat amiket a boldog időkben hallgatsz, amiktől legszívesebben táncra perdülnél és amik úgy belemásznak a fejedbe hogy napokig nem tudsz szabadulni tőlük! Próbálj az énekessel együtt énekelni, minnél jobban beleélni magad és egy idő után észre se fogod venni hogy már vagy 10x meghallgattad!Olvass bele a kedvenc könyvedbe!
Lehetőleg ne abba amelyiknek a végében meghal a kedvenc szereplőd mert az talán nem fog annyira feldobni. Keress egy kedvenc részt, vagy vicces jelenetet!

Menj el sétálni!
Egy jó hosszú séta a friss levegőn soha nem árt, ráadásul van időd gondolkodni, kiszellőztetni a fejed, vagy éppen …

Kedvenc Disney sorozataim

Halihóóó!
Már kicsit uncsi hogy minden nap csak a kajámról írok, szóval megnéztem az ötletes füzetem és úgy gondoltam hogy ezt már elég régóta halogatom ahoz hogy most írjak róla!

Évekig az volt a szombat-vasárnap reggeli "rutinom" hogy Disney, reggeli, nap további része. Én és a hugom nagyon-nagyon szerettük az ottani sorozatokat. Még mindig megvan a Waverly place-s füzetem és mappám!  Úgyhogy most megmutatom nektek gyerekkorom kedvenc szereplőit, helyszíneit! Tartsatok velem ha ti is szeretitek/szerettétek őket, ha nem akkor pedig még nem késő megszeretni!

Waverly Place varázslói
Két szó emberek. Russo család. Szerintem egyszerűen zseniálisak. Viccesek, szeretik egymást, egy nagyon jó csapat. A sorozatot 2007-től 2012-ig játszották és ez idő alatt rengeteg mindent átélhettünk ezzel a családdal (és persze Harper, meg Dean, meg Zeke és Juliet is fontos szereplők voltak (nekem legalábbis))
Miután a sorozat végetért volt egy különkiadás Alex kontra Alex címmel 2013-ban.


Hannah M…