Kihívás: 12. nap veganlizm-el!

Sziasztok!
Nagyon-nagyon boldog vagyok ugyanis a mai posztot Lizivel, a veganlizm nevű youtube csatorna tulajdonosával készítettem! Lizi nagyon készséges volt, szívesen elvállalta hogy válaszolgat néhány kérdésemre, ezzel is ad tippeket és talán kicsit jobban meg is tudjátok ismerni mi is az hogy vegán! Jó olvasgatást!Miért döntöttél a vegán életmód mellett?
Ha valamit, azt tudni kell rólam, hogy én világéletemben hihetetlen egészségtelenül étkeztem. A gyümölcsök felé mindig is meg volt a szeretetem, viszont mellette borzalmas ételekkel tápláltam a testem. Kb. 13 éves koromban elkezdtem meghízni picit, nőiesedtem, a formáim alakulni, viszont én ezt nem nőiesedésnek láttam, hanem csúnya, undorító hízásnak. Hozzátenném, sosem voltam kövér. eltelt egy év és nagyon komolyan bekattantam, majd borzalmas diétába kezdtem, ami egy még borzalmasabb étkezési zavarhoz, és testkép zavarhoz vezetett. Nagyon átlendültem a ló másik oldalára, és 13 kg-ot fogytam. Magamhoz képest nagyon drasztikusan néztem ki. Hihetetlen rosszul voltam mind lelkileg, mind fizikailag. Emelett versenyszerűen, nagyon komolyan röplabdáztam, minden napi edzésekkel. A sport teljesítményem romokban volt, a magánéletemmel, és velem együtt. Egy ájulás után elhatároztam, hogy fel kell épülnöm, ez így nem mehet tovább. Így hát elkezdtem "egészséges mit ettem ma" videókat nézni youtube-on, és rátaláltam erre a csoda lányra, Claire Michelle-re, akit ma is az egyik példaképemnek mondhatok. Megtudtam, hogy vegán. Akkor jól ki is nevettem. Miért is lenne valaki vegán? Hát meg is néztem pár videóját, és megtudtam miért. Egy éjszaka alatt minden információt a birtokomba fogtam. Másnap leültem anyukámmal az ágyamra, és megmondtam Neki, hogy én mind etikailag, mind egészségügyileg, mind pedig környezetvédelmi okokból szeretnék vegán lenni. Akkor még nem tudtam, de mostmár látom, hogy nekem csupán egy nagy változás kellett, hogy ki tudjak jönni abból abból az időszakból, amiben akkor 1 évig éltem. 

Hogyan érzed magad azóta, mi változott?
Ki merem jelenteni, hogy a veganizmus életem egyik legeslegjobb döntése volt. Mind fizikai, mind lelki változásokat hordozott magával. Először beszélnék a fizikai változásokról. Az alacsony zsírtaltalmú vegán étred során a bőröm kitisztult, a hajam 2x olyan gyorsan nő, a körmeim erősek, a szempilláim hatalmasak. 
Lelki/mentális változásnak mondanám azt, hogy sokkal több mindenre nyitott lettem, és érzem, hogy egészséges vagyok. Kezdem 100%-osan jól érezni magam a bőrömben, úgy elfogadni magam ahogy vagyok, és szeretni is.
Ennál jobb érzés nincs is.

3.Hogyan viszonyultak hozzá a szüleid? Tudnál adni pár tippet azoknak akik most váltanak és a szüleik ellenzik a döntésük?
A szüleim elé sajnos nem elég informáltan álltam, ezért nem tudtam olyan határozottan minden felmerülő kérdésre válaszolni, mint kellett volna. A legeslegnagyobb tanácsom mindenképpen az lenne, hogy informáljátok magatokat minél több forrásból, és tudjátok, hogy miért akarjátok ezt annyira. A szüleiteknek az a fontos, hogy Ti boldogok legyetek, a vegánsággal egyet nem értésük is csak információ hiány. Ha ezt a hiányzó információt mi átadjuk, vagy megpróbáljuk átadni nekik, kicsit közelebb léptünk a célhoz.
Azt is mindenképpen óriási tanácsnak tartom, hogy kezdjetek el magatoknak főzni. Rengeteg ismerősömnél az a probléma, hogy az anyukájuk nem tud mit készíteni, és a gyerek pedig elvárná. Mindenképp kezdjetek el főzőcskézni, segítsetek szüleiteknek!:)
Az én szüleimmel is vannak viták még ezzel kapcsolatban, de elfogadták, hogy én ezt választottam, és nekem ez jelenti a legtöbbet.

Kedvenc vegán terméked?
Az egyik követőmtől kapott kézzel készített bio szappanom, és a banánchips!:)

Kedvenc recepted? 
Banánfagyi!!!:) (5 banánfagyi receptet megtaláltok a youtube csatornámon, vagyis itt!)

Milyen videósokat nézel, kik a kedvenceid? 
Vegán témában leginkább külföldi videósokat nézek, a kedvenceim pedig: Claire Michelle, Maddie Lymburner, Cam and Nina. Magyar videósok közül pedig 2 csodás barátnőmet, Frankó Nórit (unfancy channel) és Almási Petrát!:)

Ha jól tudom futsz. Én eléééég lusta vagyok, van valami tipped hogy kapjak egy kis motivációt?
Húú, a sport az én életemben mindig hihetetlen nagy szerepet játszott, mindig is versenyszerűen sportoltam. A tanácsom mindenképpen az lenne, hogy találd meg azt a mozgást, ami Neked tetszik! Nem kell annak a futásnak, vagy konditeremnek lennie, Én személy szerint imádok elmenni futni, meg súlyokat emelgetni a kondiban, de másnak meg más jön be. Itt van néhány példa, amiket nagyon jó még csinálni, és még élvezetes is!: görkocsolya, bicikli, tánc, gyorsséta, jóga!:)


Lizi egyik fincsi fagyija 

Remélem tetszett ez a kis interjúszerűség nektek, én nagyon élveztem a megírását, szerkesztését (bár most főleg Lizi írt :D)!
Innen is köszönöm Lizinek az instagramját, a youtube csatornáját, azt hogy nap mint nap inspirálja az embereket és ötletekkel látja el őket (minket)!:)

Youtube csatornájáért katt!
Instagram: veganlizm

Köszi hogy elolvastátok, nézzetek körül, olvassátok el a 30 napos kihívás többi posztját is!:)

Puszi,
SydneyMegjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tippek nyelvtanuláshoz

januári kedvencek - 2019

Tanulj meg egyedül lenni!