QOTW #1Létezhet tökéletes világ? Ha te rendezhetnéd be, hogyan tennéd? Élhetne benne tökéletes társadalom? Tulajdonképpen most miket változtatnál meg?

Biztos vagyok benne, hogy ilyen, vagy ezekhez hasonló kérdések, már mindenkiben felmerültek. Sokszor elégedetlenek vagyunk a mai helyzettel, és egy nálunk nagyobb hatalmat hibáztatunk azért, hogy ez és ez nem úgy működik, ahogyan az emberek vagy éppen csak mi szeretnénk. Sokszor gondolkodunk azon, hogy mit csinálhatnánk másképp, meg hogy bizony volna olyan is, amit gyökeresen megváltoztatnánk ebben a világban. A kérdés az, hogy vajon megtehetjük-e. Valamilyen szinten bizonyára igen. Nyilván nem érhetnénk el, hogy az ég legyen zöld, a fű pedig kék. Olyan változásokra gondolok, amik első sorban az emberekhez köthetők. Mindig jönnek újabb és újabb dolgok, amik majd az embereket körülveszik, sokszor más és más. Az emberekben viszont valami mindig ugyanaz. Ugyanúgy hajlunk a bűnre, esendőek vagyunk, és egész biztos, hogy ha sikerülne is kiiktatni egy nagyobb problémát a világból, jönne helyette másik. Ha új dolgokon gondolkozunk, először semmiképp nem a következmények jutnak eszünkbe, mert vagy félresöpörjük őket, vagy pedig csak később jutnak eszünkbe. Rossz esetben elő sem kerül, hogy a következményekre is figyelni kellene. Szerintem olyan lánc tart össze bennünket, embereket, amit nem lehet csak úgy elszakítani. Hiszen annyira nagyon egyformák vagyunk! A világunk is nagyon kidolgozott, akár egy apró részlet megváltoztatása is olyan következményekkel és változássokkal járhat, amit előre nem is sejtünk, vagy el sem tudjuk képzelni a súlyát. Gondolom, mindenki ismer olyan filmeket, amik időutazásról szólnak. Kiváló példa arra, hogy az emberek bizony szeretnének ezt-azt még a múltban is megváltoztatni, vagy éppen nem bírnak nyugton ülni és kivárni a jövőt. A főhős általában visszautazik a múltba, megváltoztat valami látszólag apróságot, ami a jelenére is kihat. Sokszor kíváncsian a jövőbe is belepillant, és legtöbbször a saját jövője megijeszti. Nem véletlen nem tudunk igazából időutazni! Mert rossz lenne nekünk. Csak sokszor nem hisszük el. Makacson mondogatjuk, hogy nekünk nem jó, ami van… Szerintem a világunk stabil rendszer, aminek sajátossága, hogy szemünkben sokszor mégis szétesni látszik. Ki van találva minden, az elejétől a végéig, a legapróbb részlet is beleillik a kirakósba. Nem véletlen vannak a dolgok úgy ahogy. Mindennek így kell lennie, ahogy éppen van, mert ha máshogy lenne, már nem működne. Ne akarjunk mindent folyton felborogatni, nézzünk belülre, vagy éppen teljesen kifelé. Megfigyelhető, hogy mindennek oka, következménye, és rendszere van, ami nem csak magára, hanem tulajdonképpen mindenre hatással van. Nem lehetnek az emberek tökéletesek, mert ki kell magukat próbálniuk, a szabad akaratuknak kell jónak lennie, mert nem bábok vagyunk, akik ráadásul még egyformák is. Nem lehet igazság, mert nekünk kell törekednünk rá! Nekünk kell magunknak fejlődni, nem lógathatjuk a lábunkat. Tétlenül, kötelességek nélkül hasztalanok volnánk. Szabályok nélkül elveszettek. Mások nélkül magányosak, sőt akár hiányosak is. 
Rengeteg mindent lehetne még mondani. Én ezzel a témával kapcsolatban azonban elsősorban a fentiekre gondolok, a sok minden más mellett.
Szóval a válaszom:

Szerintem nem létezik tökéletes világ, sőt, még ennél jobb sem. Nem lennék képes felépíteni egy tökéletes világot. Tökéletes társadalom pedig szintén nincs itt a Földön, és nem is tudnánk létrehozni. Nem változtatnék semmin. 

C.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tippek nyelvtanuláshoz

januári kedvencek - 2019

Tanulj meg egyedül lenni!